A legnépszerűbb alapanyagok az indiai ételek elkészítéséhez
Amikor az ember egy általa ismeretlen nép konyhájának ételeit készül elkészíteni, az első, hogy megismerkedjen azokkal az alapanyagokkal, amelyeket ők használnak tipikus receptjeikhez. E nélkül lehetetlen, hogy az étel valóban autentikus legyen. Bármelyik nagyobb üzletben találhatunk ilyen összetevőket szinte bármilyen típusú recept elkészítéséhez.
[wp_ad_camp_1]
Tudnunk kell, hogy az indiai konyhában nagyon sok fűszert használnak, ezért elsősorban nekünk is ezeket kell beszereznünk. A legtöbb étel nagyon csípős. Ezt az aromát azonban, a közhiedelemmel ellentétben, nem csípős paprikával érik el, hanem különböző fűszerkeverékekkel, amelyeknek az alapja a fekete bors és a chilipor. Ezen kívül nagyon sokat használják a kurkumát és a curryt is. Ha valamilyen étel megkóstolása után azt mondjuk, hogy „ennek tipikusan indiai íze volt”, akkor biztosra vehetjük, hogy az a két műszer valamelyikét tartalmazza, ha nem mind a kettőt. Meglepő lehet az európai emberek számára, de ott a fahéj is ugyanolyan alapfűszernek számít, mint nálunk például a bors. Minden húsos ételt ezzel tesznek különlegessé.
De hogy ne csak a fűszerekről beszéljünk, vegyük sorra azokat az anyagokat, amelyekből konkrétan az ételek készülnek. Az indiaiak elsősorban zöldségeket fogyasztanak, menüjükön sokkal ritkábban szerepel a hús, mint ahogyan azt mi megszokhattuk. A marhát például – vallási meggyőződéseik miatt – egyáltalán nem eszik. A csirkét, a kecskét és néha a bárányt viszont szívesen fogyasztják. Köretként legtöbbször rizst főznek, de nagyon elterjedtek a kerek vékony lepények is. Ezeket megvásárolhatjuk az indiai ételekkel foglalkozó szakboltokból is, de ha megszerezzük a receptet, akár mi is elkészíthetjük otthon. Ha ezt tesszük, akkor valószínűleg sokkal ízletesebb lesz majd az étel, mert a gyári fajtánál sokszor hajlamosak kispórolni a drágább összetevőket.